Territori

 

Situat al Parc Natural de L´Alt Pirineu a l´extrem més septentrional de la comarca del Pallars Sobirà al Pirineu de Lleida, el Municipi de Lladorre format pels pobles de Tavascan, Aineto, Boldis Sobirà, Boldis Jussà, Lleret i el mateix Lladorre, és un municipi d´alta muntanya amb cases de construccions tradicionals que han conservat tot l´encant dels pobles del Pirineu , oferint una gran varietat d´elements turístics per als visitants, així com tota mena de serveis adreçats a donar a conèixer els atractius d´aquesta extensa àrea natural, de gran interès paisatgístic i cultural, i de gran riquesa en la seva flora i la seva fauna.

Un paradís per als amants de la natura i l´alta muntanya, que descobriran rius, boscos , llacs de gran bellesa i veritables tresors culturals com les ermites, esglésies i ponts medievals que es troben escampats pels pobles del municipi.

Són nombroses les activitats que podem practicar en aquest entorn natural, el senderisme , la pesca, els itineraris per a descobrir l´arquitectura tradicional de muntanya, i les rutes del romànic entre d'altres. En l'àmbit esportiu podem gaudir a l'hivern de totes les modalitats d'esquí i de les altres activitats de neu, i la resta del any dels esports d'aventura relacionats amb les activitats de riu que com el ràfting es practiquen per la comarca.

Aigua

 

Els llacs d´Alta Muntanya son una de les característiques mes importants en aquesta area de l´Alt Pirineu , més de 50 Llacs que podem descobrir seguint la xarxa de senders segons el nostre nivell.

Cada llac presenta unes característiques paisatgístiques singulars, des de la cota 2.000  fins a la 2.500 i en diferents mesures i profunditats, el color de l´aigua, es també diferent en tots ells.

El llac de Certescans amb una profunditat de 100 metres és el llac mes gran de tots els Pirineus, també destaquen Romedos, Nahorte, l´estany del Port, E.Mariola, E. del Diable, E. Flamicella, Els Guerossos, etc..

En una zona tan plena de llacs i de forta precipitació com aquesta, hi ha també una gran quantitat de rius, torrents i rierols que recorren totes les valls, entre boscos i prats plens de vida.

Pel seu cabal d'aigua cal destacar-ne dos.

Un és el riu de Tavascan que recull les aigües de la seva vall que provenen dels estanys de la Gallina, Mariola, Blau, Diable i del Port. etc. i on es pot gaudir de l'impressionant salt d'aigua de la Roia de Mollàs, abans d'arribar a l'embassament de Graus.

L'altre es el riu de Boavi alimentat pels llacs de Certascan, Romedos, Senó i Nahorte entre d'altres i que alterna nombrosos i brugents salts d'aigua amb trams més tranquils com el del Pla de Boavi, que amb el seu bosc de bedolls és un dels paratges més bells i emblemàtics del territori.

Ambdós rius tenen uns recorreguts amb gran desnivell fins que es troben a Tavascan, on després d'omplir l'embassament situat a l'entrada del poble, segueixen el seu camí cap a Llavorsí, com un sol riu amb el nom de La Noguera de Cardós.

Energia

 

El Complex Hidràulic de l'Alt Cardós:

S'anomena així a un conjunt d'elements situats a la capçalera de la Vall de Cardós que perfectament sincronitzats tenen com a objectiu la generació d'electricitat a partir de l'aprofitament de l'aigua, i entre els que cal destacar:- Els rius, estanys i embassaments afectats.

- Les centrals de producció situades en grans cavernes dins de la muntanya.

- La xarxa subterrània de túnels, canals, canonades i galeries de servei que interconnecta tots aquests elements.